Uit de cijfers blijkt dat FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network (EEN) in 2024 samen 364 vragen over handel en export naar het Verenigd Koninkrijk hebben behandeld. Hoewel het aantal vragen afneemt, blijft de aard van de vragen grotendeels ongewijzigd. “Brexit is geen afgesloten hoofdstuk, maar een realiteit waar Vlaamse ondernemers mee blijven worstelen”, zegt Degrande. “Vooral rond nieuwe verplichtingen zoals gezondheidscertificaten of de ‘safety and security declaration’ zien we een piek in het aantal vragen.

Havenprovincies

De meeste vragen kwamen uit Oost-Vlaanderen (30,21%), gevolgd door West-Vlaanderen (24,44%) en Antwerpen (24,17%). Dat zijn ook de meest exportgerichte provincies van Vlaanderen met de aanwezige havens. Degrande wil dat Vlaanderen die bedrijven blijft ondersteunen. “We moeten bekijken hoe we die administratieve lasten kunnen verlichten. Concreet zou bijvoorbeeld wederzijdse erkenning van gezondheidsstandaarden een oplossing kunnen bieden voor enkele administratieve obstakels in de voedingssector.”

Voedingssector

87,5% van de vragen komen van kmo’s. Slechts 4,7% van de bedrijven met meer dan 200 werknemers deed een beroep op FIT, VLAIO of EEN. De voedings- en drankenindustrie (34,89%) en de bouwsector (20,60%) stellen het meeste vragen. “Dat de voedingssector het grootste aandeel vragen stelt, is niet verrassend. De nieuwe Britse invoerregels en gezondheidscertificaten zorgen voor extra administratieve lasten”, aldus Degrande. “Opvallend en positief is dat de Vlaamse voedingssector wel nog steeds een positieve exportgroei kent, ondanks alle bijkomende uitdagingen.

Onderwerpen