
Hoewel er voorlopig geen Vlaamse bedrijven of kennisinstellingen rechtstreeks betrokken zijn bij het project, ziet Degrande toch belangrijke mogelijkheden. “Het SpaceRISE-consortium zal in de komende maanden gesprekken opstarten met bedrijven en kennisinstellingen om samenwerkingen op te zetten. Dit is een unieke kans voor onze KMO’s en onderzoeksinstellingen om hun expertise in satelliettechnologie te tonen,” aldus Degrande.
Minister-president Diependaele onderschrijft deze visie en benadrukt de strategische meerwaarde van het IRIS²-project. “Met IRIS² beschikt Europa over een derde vlaggenschipprogramma, naast Galileo en Copernicus. Dit biedt unieke kansen voor Vlaamse bedrijven om in te stappen in dit ambitieuze project en hun plaats in de Europese ruimtevaartsector verder te versterken Ik hoop samen met u dat daar enkele Vlaamse bedrijven bij zullen zijn,” verklaarde Diependaele.
De minister-president wees ook op uitdagingen in het traject. “Het proces kende vertragingen door het afhaken van grote spelers zoals Airbus en Thales Alenia Space. Het is nog onduidelijk in welke mate nieuwkomers en KMO’s daadwerkelijk betrokken zullen worden. We moeten waakzaam blijven om ervoor te zorgen dat Vlaamse bedrijven een eerlijke kans krijgen.”